петак, 8. мај 2009.

Nova Mercedes-Benz E-Klasa: Udobna, efikasna i sigurna

Sa deset miliona modela od 60-ih godina, najuspešnija poslovna limuzina na svetu

Nova limuzina E-Klase je naslednik Mercedesovog modela koji bio uspešan u celom svetu, i sa više od 1,3 miliona primeraka prodatih od 2002. god. U Nemačkoj, više od 40 procenata svih limuzina, u ovom segmentu tržišta, poseduje oznaku "E", a i u mnogim zapadnim evropskim zemljama, ova serija Mercedesovih vozila je broj jedan u klasi luksuznim automobila. Od 1947. god, kada je po prvi put svetu predstavljen model 170 V, prvi predstavnik serije vozila u nivou E-Klase, Mercedes-Benz je proizveo više od dvanaest miliona limuzina, koje pripadaju ovom segmentu. To čini E-Klasu najuspešnijom i najboljom poslovnom limuzinom na svetu.

Dizajn: Markantne linije kao prikaz suvereniteta i statusa



1995. god, E-Klasa se pojavila kao prvi Mercedes-Benz model sa upadljivim izgledom prednjeg dela sa dvostrukim farovima – simbolična karakteristika dizajna koja još uvek odlikuje identitet E-Klase. I pored toga, oblik dizajna ostaje karakterističnog stila, i prilagođen je da odaje samouveren, primetan izgled limuzine. Dizajneri su ove dvostruke farove reintrepretirali kao četvorougaone, sa direktnim interesantnim geometrijskim oblicima, koji se mogu pronaći u kocki. Imaju efekat dragog kamenja koje je precizno umetnuto u blatobrane. Na isti način, maska hladnjaka, sa svojom trodimenzionalnom okolinom, dinamičnim oblikom strele i uspravljenim položajem još više naglašava status vozila kao uspešne biznis limuzine.



Sofisticirana igra linija i površina je jedna od odlika današnjeg Mercedes-Benz dizajna. Velike konkavne i konveksne površine su struktirisane oštrim, jasno definisanim linijama. Ovaj koncept dizajna je usavršen do poslednjeg detalja u novoj E-Klasi. Bočne konture su dobile karakteristike koje utiču na dizajn celokupnog vozila, tj. ne samo na bočni izgled nego i na stil prednjeg i zadnjeg dela vozila.

Na zadnjem delu, ovaj harmoničan tok linija stvara novu karakteristiku, jednu izrazitu liniju kućišta zadnjeg točka i naglašava jasan oblik moćne konture zadnjih blatobrana. Obožavaoci Mercedes-Benz vozila prepoznaju ovaj stilski detalj sa poznatog "Ponton Mercedesa", koji je uveden na tržište 1953. god, koji je ovakvim konturama, već u to vreme naglašavao suveren karakter – simboličan primer, a istovremeno i karakteristika E-Klase koja prikazuje kako se tradicija harmonizuje sa budućnošću modela u ovoj seriji vozila.



Sa tipičnom Mercedesovom pažnjom na detalje, dizajneri su takođe posvetili veliku pažnju enterijeru nove E-Klase, obezbeđujući da svaki element kroz oblik, boju ili materijal, odiše emocijama i funkcionalnošću. Rezultat predstavlja harmonizovana kompozicija – atmosfera u kojoj se putnici u vozilu istog momenta osećaju bezbedno i zaštićeno, a duža putovanja se mogu provesti bez osećaja napora i stresa.

Нема коментара:

Постави коментар